Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Een oedemateuze zwelling kan jeuken, pijnlijk of belemmerend zijn. Er zijn diverse methoden om het overtollige vocht af te drijven. Hieronder noemen we er een paar die de fysiotherapeut o.a. kan toepassen.

 

Manuele lymfdrainage:

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek, die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

 

Oefentherapie:

In veel gevallen kan er door het oedeem een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

 

Lymfetaping:

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. De onderhuidse circulatie wordt hierdoor verbeterd en de afvoer van lymfevocht bevorderd.