Looptherapie

Lopen is na ademhalen de meest basale, maar vooral een van de meest essentiële, ontspannende en gezonde activiteiten uit het menselijk spectrum. Als alles soepel loopt, staan we er letterlijk niet bij stil. Andersom is het juist heel anders, problemen met lopen hebben invloed op ons hele zijn. Niet alleen zit een lekkere wandeling er niet meer in en kunnen alleen nog maar plaatsen worden bezocht waar de auto voor de deur kan staan. Ook het evenwicht wordt minder, met onzekerheid en een groter valrisico tot gevolg. Afnemend plezier in bewegen leidt tot een lagere basisconditie, soms is de tocht naar zolder als de beklimming van een hoge berg, uitputtend en lang.

Als er een aandoening is waarbij dit bijzonder geldt, dan is het wel Claudicatio Intermittens, ook wel bekend onder de naam etalagebenen. Mensen met deze aandoening hebben door vernauwing van de grote slagaders in de benen snel last van een zuurstoftekort in de beenspieren, wat zich uit in krampende pijn die alleen wegtrekt door stil te staan.

Fysiotherapie kan hier bij uitstek een verschil maken, door gesuperviseerde looptraining. Het hoofddoel hiervan is vrijwel altijd het vergroten van de pijnvrije afstand. Daarnaast is er alle aandacht voor verbetering van de algehele conditie, het aanleren van een efficiëntere looptechniek en het verschaffen van inzicht in de overige factoren die de betrokkene zelf positief kan beïnvloeden om de klachten te verminderen of er op een andere manier mee om te gaan.